Ce este LNG?

SC TRUST Finance SRL

LNG ROMANIA

Ce este LNG ?

LNG este acronimul pentru Gaz Natural Lichefiat, respectiv stare lichidă a gazului natural, care presupune aducerea și menținerea acestuia la o temperatură foarte scăzută dar în condiții normale de presiune atmosferică. Este diferit de GPL, acronimul pentru Gaz Petrolier Lichefiat, care este un amestec de hidrocarburi gazoase (în principal propan și butan) livrate în recipienți sub presiune în stare lichefiată.

Gazul natural este un combustibil fosil exploatat din rezerve subterane atât terestre cât și maritime. Este ne-toxic și constă într-o combinație de cca 90 % metan (CH4), cca 5-10 % etan (C2H6) și mai puțin de 1 % alte hidrocarburi precum butan și propan. Poate conține și gaze inerte, inclusiv azot și bioxid de carbon precum și mici fracții reziduale. Din zonele de producție gazul natural este transferat către consum prin comprimare și vehiculare prin conducte sau prin lichefiere și transport prin vase maritime metaniere.

De ce se folosește LNG ?

În anumite cazuri, construcția de conducte de transport de gaze naturale este prea costisitoare, dificilă sau chiar imposibilă (din considerente geografice – distanța, relief și elemente geo-strategice, etc). Pentru soluționarea acestor impedimente de transport au fost dezvoltate tehnologii de lichefiere, astfel încat LNG sa poată fi transportat maritim (tankere), auto (cisterne), feroviar sau fluvial (rezervoare).

LNG este rezultatul procesului de răcire (lichefiere) a gazului natural la o tempertură de – 160 grade C și la o presiune atmosferică normală. Aceasta atrage schimbarea stării de agregare de la faza gazoasă la faza lichidă cu o reducere de volum de 600 de ori, ceea ce permite transportul sub această formă a unor mari cantități de energie pe distanțe foarte lungi. În mod diferit de gazele naturale transportate prin conducte de la locurile de producție, LNG este aproape metan pur deoarece sunt eliminate în procesul de lichefiere componentele reziduale ale gazelor naturale. Procesul invers este unul de re-gazeificare , care pune la dispoziția locurilor de consum faza uzuală a gazelor naturale.

Important de știut despre LNG:

Ai nevoie de consiliere? Intră în legătură cu noi!