Conducta virtuală

CONDUCTA VIRTUALA – VIRTUAL PIPELINE

Transportul cu cisterna a LNG de la un terminal de mare capacitate către un consumator public (UAT – Unitate Administrativ Teritorială) sau către un consumator industrial , la fiecare având loc voporizarea LNG și transformarea în gaz natural suplinește o conductă clasică de transport, și se creează astfel o conductă virtuală. Aceasta poate să aibă ca și sursă de LNG și o SSLNG, care prelucrează gazele naturale disponible în rețeaua locală de transport sau în rețeaua de distribuție.

UAT – UNITATE ADMINISTRATIV TERITORIALA

O Unitate Administrativ Teritoriala este o entitate organizatorica administrativa locala iar aceste entitati se pot grupa in Asociatii de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) , avand un scop bine definit, precum poate fi si cel de a asigura racordarea la retelele clasice de distributie a gazelor naturale. Aplicatia concept propus in acest caz poate consta in asigurarea de LNG printr-o “conducta virtuala” pana in zona unei UAT care nu este inca racordata la reteaua clasica de conducte de transport si distributie a gazelor naturale.

Statia satelit pentru o UAT

Stația satelit pentru o UAT asigură preluarea și stocarea temporară a LNG care sosește cu cisterne auto în vederea descărcării. Ulterior această stație furnizează GN prin vaporizarea continuă a LNG ca sursă independentă a unui sistem de distribuție public și care nu este (încă) racordat la o rețea de transport. Stația Satelit trebuie să asigure în permanență menținerea presiunii de lucru dimensionate în sistemul de distribuție pentru toate situațiile de debite consumate și de aceea dezvoltarea acesteia este una etapizată. Amplasarea unei astfel de stații satelit se face în limita UAT pe care urmează să o deservească și corelat cu soluția de dezvoltare a sistemului de distribuție la limita de racordare cu rețeaua de transport (respectiv în zona Stației de reglare și măsura SRM aferente).

Statia satelit pentru un Consumator Industrial

Asigură preluarea și stocarea temporara a LNG care sosește cu cisterne auto în vederea descărcării. Ulterior această stație furnizează GN prin vaporizarea continuă a LNG ca sursă independentă unui consumator comercial care nu este (încă) racordat la o rețea de transport. Acest consumator poate fi de orice natură (industrială, agricolă, furnizor de servicii, etc), tipul de consum fiind asimilat unui consumator anterior de GPL pentru diverse procese termice (dar nu numai!). Este de așteptat în cazul acestor consumatori o bună predictibilitate a cererilor de consum și o procedură mai rapidă și flexibilă în agreerea implementării și derulării unui astfel de proiect.

Tehnologia pentru o Statie Satelit:

  • Capacitățile de stocare sunt de cca 50-1000 mc LNG (funcție de consumul estimat);
  • Pot fi cu vaporizatoare naturale sau cu mediu de încălzire (apă caldă), după caz;
  • Posibilitatea de operare manuală sau automată ;
  • Module specifice de automatizare , posibilitatea de control de la distanța (”un-manned”);
  • Domeniu standartizat în proiectare și execuție;
  • Costul unei stații este de cca 0.5 – 3 mil EUR (după complexitate, capacitate, etc);
  • Potențiali furnizori: Worthington (SUA/Turcia), LINDE (Germania), CHART(SUA), HAM (Spania);

Ai nevoie de consiliere? Intră în legătură cu noi!