Proiectul AGRI

În anul 2011 a fost înființată Compania de proiect SC AGRI LNG Project Company SRL având ca asociați companiile SOCAR (Azerbaidjan), Oil and Gas Corporation (Georgia), MVM (Ungaria) si Romgaz. Aceasta își propunea să preia din rezervele de gaze naturale exploatate de Azerbaidjan în zona Mării Caspice, să le lichefieze în Georgia, să le transporte pe Marea Neagră cu vase metaniere specializate până la Constanța , unde să se construiasca un Terminal care să asigure descărcarea , depozitarea și re-gazeificarea cu comprimarea ulterioară în rețelele de transport naționale și europene.

Proiectul românesc de construire a unui terminal LNG la Constanța a fost declarat de către Comisia Europeană ca fiind eligibil pentru finanțare prin fonduri europene în 2013, ca parte a planului privind interconectorul de gaze Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI), care include și proiectul gazoductului Constanța-Arad-Csanadpalota (Ungaria). Costul proiectului este estimat între 1,2 miliarde și 4,5 miliarde de euro, în funcție de capacitatea terminalelor, care ar urma să aibă între 2 și 8 miliarde de metri cubi anual. Proiectul nu a intrat însă ulterior pe lista celor declarate de interes comun și eligibile pentru finanțare din partea Comisiei Europene date fiind evoluțiile geo-politice din zona de est a Mării Negre și a noilor opțiuni în privința construcțiilor de ga

zoducte în Europa de Sud-Est. În prezent se lucrează la o refacere a Studiului de Fezabilitate care să analizeze varianta utilizării unui Terminal plutitor de stocare și regazeificare de tip FSRU.

Detalii despre proiectul AGRI se găsesc la http://www.agrilng.com/

Alte știri despre proiectul AGRI: